STICKANS BESKRIVNING AV DEN DANSK/SVENSKA GÅRDSHUNDEN
Författare: Stickan Sellmar

EN LITEN PRESENTATION AV MIG SJÄLV

Jag bor i världsmetropolen Spillersboda. Jag är 63 år och har två tikar: Snudigas Chic Cayenne och Snudigas Härliga Helmi. Jag var tidigare involverad i Snudigas Kennel. Jag har nioårig erfarenhet av gårdshundar, vilket satt sina spår i mitt sinne och hem. Min målsättning är att på ett humoristiskt och allvarligt sätt delge er läsare av denna, min uppfattning av gårdshundar.

HUR JAG UPPFATTAR EN GÅRDSHUND

Gårdshunden är en blandning mellan hund och katt. Har den det inte bra hemma slår den till hos grannen, åtminstone passar den måltiderna där. Det behöver inte vara fel om du behöver hundpassning. Det gäller att utnyttja gårdshundens naturliga egenskaper.

Håller den sig på gården? Ja, om du har tillräckligt med råttor, annars kan den vara lite yvig i svängarna. Normala svängar, 10 till 20 minuter och där har matte/husse och gårdshunden olika uppfattning om begreppet springa bort. Du vet inte var gårdshunden är, men gårdshunden vet var du är. Den hör det på dina inkallningsrop. Så håll käften, för det lönar sig bättre. Beröm hunden när den kommer tillbaka, även om det dröjer. Gårdshunden är en återbetalande hund, är du juste är den juste mot dig.

Gårdshunden är en vaktande hund och vakten skall inte uppmuntras. Gårdshunden kan uppfattas som lite rädd, den har inte behov att sätta tänderna i besökande och inte så dum att den utsätter sig för faror i onödan. När besökanden är kontrollerad kan det till och med bli en slick i ansiktet.

Alla gårdshundar har ett gemensamt drag. Har den krypet ner under täcket, i sängen och om du ropar, slutar den andas för att inte röja sig, inte en svansviftning inte en rörelse.

Läraktigheten är mycket stor, men får inte förväxlas med att lyda. Valparna vi sålde kunde redan tigga vid bordet.

Jakt, ja dom tycker om att jaga, undantag finns, hur dom fått hundarna att sluta jaga har jag ingen aning om och kanske vill jag inte veta!!!  

NU SKALL JAG BERÄTTA OM HUR JAG KOM I KONTAKT MED HUNDARNA

Vi blev med gårdshund, en 14 mån tik som ägaren inte kunde behålla. En skygg och försiktig dam, i dag 10 år senare, står det "kan själv" i pannan på henne. Hon är en diva, som på sitt diskreta sätt når sina mål. Ex: Det tog två år för mig att begripa varför hon kom och smörade med mig, mitt på dagen. Hon kröp upp i mitt knä och jag pratade med henne. Sedan var hunden som bortblåst. Hon låg under täcket i sängen, där fick hon inte ligga på dagarna. M.a.o. hon kollade läget om det var någon idé att bädda upp sängen, avledande manöver kalls det visst. I soffan satt en lurad husse och trodde han var objektet för hennes kärlek. 

Hon är en otroligt ”ful” tik, stal valparna från sin dotter, Cayenne, vilket inte gjorde sämjan bättre mellan dem. Cayenne är en ärlig tik, gör sina fel och tar sitt straff. Edit är en mycket snäll tik. På dressyrkursen lärde hon sig allt, utom att lyda. Greta är lite osäker och därför mycket tät, hon avviker inte gärna från husse eller matte, kanske lite vaktig. Edit är en osynlig dam, gör inte mycket väsen av sig. Sedan har vi Helmi och hon är en ”katastrof”, eller som en uppfödare sa: Den har du fått för dina synder. Helt underbar men otroligt jobbig och uppfinningsrik, när det gäller att hitta på hyss. Hon är min egen. Hon kommer troligen att bli en Bella Nr 2.

HUR HUNDARNA HAR FOSTRAT MIG

Jag är en dålig hundägare trots att jag gått på dressyr fem ggr. Nu hör det till saken att jag avskyr dressyr och olydiga hundar. Vad göra? Det är bara att gå på dressyr. Även om både hundarna och jag tycker illa om det. Bella var ca 5 år när hon gick och det var under hennes värdighet. Hon visade det genom att göra som matte sa på en gång. Bäst att klara av saken snabbt så man slipper steg 2. Cayenne, som jag gick med, skulle envisas med allt. Hon skulle bestämma, bara att få henne att sitta var ett problem. Jag hotade henne att skulle kapa bakbenen med motorsågen om hon inte satt. När vi kom till momentet ligg, lade hon sig som flickorna i Rimbo, på rygg. Stort jubel. Instruktören sa att jag skulle göra si och så. Gör själv, sa jag. Aldrig, senaste hund jag lade ner bet mig, så jag fick plåster i avslutnings present. Cayenne biter inte, sa jag. Instruktören försökte men fick ge sig. Cayenne visste vad ligg betöd, det här var bara vem skall bestämma, hon eller jag. Hon platsligger hel perfekt i dag. Hur jag fick henne att lyda, får ni fantisera ut själv.

Edit var mycket duktig lärde sig alla moment snabbt, men avskydde dressyr. Kerstin gick med henne. Ex fritt följ, instruktören sa - Sätt upp hunden titta inte på hunden, avdelning framåt marsch, Kerstin var jätte duktig hon kunde både höger och vänster, Edit låg där hon låg till allas glädje. 

Nu hör det till saken att varje år blir det hundens dag och även i Norrtälje. Gruppen där Edit gått skulle ha uppvisning och tränat under sommaren. Edit och jag var där som publik, jag frågade instruktören om jag fick vara med. Hon log, nu skall den där Stickan få på nöten. Men vad hon inte visste var att Edit och jag kamperat i min båt i tre veckor, då Edit bara var 9 månader. Jag viskade - Nu är det du som lyder annars gör jag pälsmössa av dig. Det började med platsliggning och vi fick gå ca 20 meter. Jag gick, men jag vände mig inte om, varpå den underbara instruktören, tar mikrofonen och säger: Nu har alla hussar och mattar lämnat sina hundar och vänt sig mot dom. Alla utom en, han är rädd att hans hund skall gå loss. Var inte det ojuste, så säg? Jag vände mig om tog upp kameran tog två bilder och instruktören provocerade Edit mer än nödvändigt. Ok, lagd hund ligger, fritt följ, perfekt, inkallning med hopp upp på min axel. 

Greta var lite osäkrare på valpkursen ville inte platsligga, kom bara efter mig. Men helt suverän på uppsök och spårning. Det var bara hon och en labbe som klarade spår. När jag gick med Greta, hon var minst på kursen och dom andra deltagarna undrade vad hon hade där att göra. Vid första rast kom dom fram och frågade vad det var för ras och lite senare under kursen, ställde sig instruktören framför gruppen och sa - Jag har känt Stickan och Kerstin och deras gårdshundar under några år och jag är helt imponerad av gårdshund.

Även ”Terroristen” Helmi har gått på valp kurs. Instruktören hon som hade hundens dag i Norrtälje höll i det. Nu kommer jag att be Stickan att visa vad jag menar med momenten. Han borde väl ha lärt sig något under alla kurser han gått på. Instruktören vet vad jag tycker om dressyr. Det där med att träna hemma har jag svår för. Efter 8 ggr, gick hon och två andra hundar, ut som ettor.

Jag körde med henne 10 min före uppkörningen och det räckte.

Kolla alltid om instruktören har grävt ner en hörselslinga i backen, ty det hunden gör på dressyplatsen gör den nästan aldrig när du kommer hem. Obs. jag kan gå lös med Cayenne i  Norrtälje. Hunden glömmer inte vad den lärt sig! Sedan beror det på dig.

NÅGRA EPISODER RÄDDADE UNDAN GLÖMSKAN

Jag brukar åka ut i skogen, parkera bilen, släppa ut odjuren. Jag sa till mig själv nu skall klocka hundarna, hur länge är dom borta. Cayenne och Edit försvann som avlöningar, Bella 9 år satt och mediterade. Det som rörde sig var nostryffeln, ska inte du röra på dig. Ett tu tre, rasslade det bara i gruset och hon var borta. Efter 35 min började jag kalla på hundarna, inga hundar kom. Oron började komma, så här länge har dom aldrig varit borta.

E 18 går inte långt därifrån och jag satte mig i bilen, körde mot E 18. Jag vände ca 200 meter innan E 18. Jag körde långsamt tillbaks, vad möter jag då, tre hundar i bredd och som stirrade på mig, med blicken och vad håller du på med då. Dom hade full koll på mig, jag hade röjt mig med att ropa. Nu mer har jag, genom mitt större intellekt lärt mig lura dom. Jag öppnar och stänger bildörren och det tar inte många minuter innan dom kommer. Ibland hinner jag vända bilen. Det är bara en tidsfråga när dom genomskådar mig. Ingen regel utan undantag. Fanny en valp, som vi hade kvar i 6 mån, var borta i tolv timmar, när jaktlaget började grilla, kom hon fram och blev hemkörd. Den gången var jag olycklig, det var minusgrader, tunn is på sjöar och vattensamlingar. Helmi har på samma plats vari borta i fem timmar. Vid båda tillfällena lade jag ut min jacka. Jag ringde polisen väntade i bilen i tre timmar. Jag åkte hem och åt. Jag bad en granne skjutsa mig till jaktstugan och sedan åka till jackan. Jag fick mig en promenad, skrikande Heelmi! När jag gått halvvägs i mörkret, ringer mobilen, hon sitter på jackan. Den hunden är inte hjärndöd. 

Vi har sk. Gårdshundsträffar i Stockholm. När Helmi är lös är det en del som kopplar sina hundar, hon har en belägenhet att dra iväg med dom andra hundarna. Hon kommer, säger jag och då kommer era hundar också, bara lugn. Dom här hundarna har bara två naturliga fienden, bilar och huggormar. Den här rasen blir som sin familj, rörig familj rörig men kanske rolig hund. Lågmäld familj, go men kanske lite tråkig. Jag tänker på Waldemar och hans familj. Den hunden åker slalom, sitter innanför mattes jacka. Han har vid två tillfällen varit i Furuviksparken och nyttjat alla aktiviteter, även tittat på aporna. Konstiga människor som hoppar mellan träden. Det där med slalom är lite kontroversiellt, höga liftar, då tittar han rakt upp i luften. Nej, inte titta ner det är farligt. Dom tvingar aldrig honom att följa med, han väljer själv. Skidor lastas i bilen, Walle är lös och dom frågar om han skall med till backen eller vara hemma. Går han in i stugan blir han hemma och tvärs om, bilen då vet han vad som gäller. Han åker scootermoppe, sitter mellan fötterna på matte.

Min måg som står som ägare är en lugn balanserad man, min dotter lite aktivare. Eller vad sägs om det här. Trots att Walle varit ute på kvällen, skall matte gå ut med honom. Klockan är midnatt och dom går på en parkväg och en cyklist hinner i fatt dom. Mannen frågar om det är vägen till Sätra. Matte spottar och svarar, ja. Då tittar mannen på henne och säger. Det är inte ofta man ser någon som läser en bok och borstar tänderna när dom rastar hunden. Det är en aktiv familj, dygnet har bara 24 timmar. När dom kommer hem skall det busas 15 min, sedan vattensäng. Jag brukar ha honom hos mig när dom är utomlans, annars är han alltid med sin familj. Jag frågade var Walle skulle vara på min dotters 40 års fest. Han skall vara med. 125 pers, en Gårdshund och fullt ös. Dörrarna var öppna till lokalen, så Walle kunde rasta sig själv, tillsammans med smygrökarna. Förövrigt låg han hoprullad på bästa sittplatsen, hörnet på en vinkelsoffa. Där hade han full koll på husse och matte.

Det här är bara en skumning av vad som händer med en Gårdis.

Varför gårdshund? Du höjer IQ inom familjen och det är din hund, den går i regel inte på närmaste köttbulle. Du som matte eller husse får lite hjärngympa och sällan tråkigt.