OM DRESSYR TYCKER VI INTE!
Författare:
Stickan Sellmar

Nu några inledande rader om dressyr, plats. Kolla noga att det inte är en hörselslinga monterad. Det hunden gör på dressyren gör den sällan hemma! Därav denna reflektion!

Nu skall jag försöka hålla mig till Helmi. Kommando sitt, du sätter dig ner och visar hur hunden skall göra. Det finns ett problem med Helmi, hon har ingen svans, m.a.o. man kan inte sätta klacken på svansen, så att hon sitter kvar. Så småningom kom jag på att jag kunde träna henne hemma. Det här att gå fot var ingen konst. Hon drog som en draghund som valp. Jag ryckte till i kopplet och jag trodde det var Cayenne. Helmi hamnade i kopplets längd bakom mig, det var inte meningen. Men hon går fot när jag säger till. Cayenne är det värre med.

Det här med att jag satt ner för att visa hur man gör skapade en viss förvirrig bland dom andra hundägarna. Gubben är inte klok!

Momentet inkallning. Sätt ner hunden och lämna den och kalla in. Vad hände? Helmi försvann upp till sin mamma. Ok. Hit Helmi, ingen hund. Går det inte med våld får man försöka med lämpor, sa en bilmeck till mig. Jag satte mig på huk och sa: Ska husses älskling komma nu. Vips var hon på plats.

Helmi är en mycket ful hund! Hon slickar sig ur problemen, vad gör man? Hennes kullbror Hugo och Helmi tillsammans är en katastrof. Vi satt och åt middag, grannen ville ta ett bloss, så vi gick ut på verandan. Jag hörde ett bestick röra sig, visst stod han på bordet och skulle ta maten. Helmi låg hoprullad på kökssoffan och ” sov”. Hugge for ner som en avlöning och Helmi låg kvar. Jag gick ut på verandan stängde dörren, slet upp den efter 20 sekunder och vem stod på bordet. Helmi som trodde att det var grönt, men hej vad hon bedrog sig.

Jag kanske skall berätta hur det gick på dressyren. Det var tre hundar som klarade kursen med glans, Helmi och två andra. Jag har ju gått på sex kurser, jag borde väl ha lärt mig något.

Cayenne har också gått på kurs steg ett och två. Vid kommandot ligg lade hon sig på rygg, så gör flickorna i Rimbo. Lär inte odjuren massa skit, innan dressyren. Jag hade problem att vända henne rätt.

Här är en reflektion. Ju mer din hund litar på dig, ju längre är den borta när du släpper den i skogen. Den vet att du finns. När jag släpper mina hundar, säger jag till mig själv. Nu äger du ingen hund… Jag ropar inte på hundarna, dom skall hålla reda på mig. Eller som jag sa till mitt 5 åriga barnbarn, när jag hade glömt henne på ICA kvantum i Norrtälje. När jag hittade henne pratade jag i klartext: Nike, nu höll det på att gåt helvete, farfar höll på att glömma dig. Farfar är gammal, grå och senil. Håll rätt på honom. Hon är 11 år nu och vi var och handlade. Får jag köpa godis, ja om du har pengar, vi träffs vid kassorna. Svar kassa 13. Hon håller rätt på farfar. Barn och hundar skall fostras lika. Ex: Nike hit, farfar vill snacka med dig.

Jag begriper inte att hundkräk och ungar vill vara med mig.