NÄR NEMO KOM TILL SÖRÅKER
Författare: Ann-Marie Stålgren

Allt hände så plötsligt. Jag låg i famnen hos min nya matte och råkade somna av bilens motorljud. Sen när jag vaknade kände jag inte alls igen mig. Vart var mamma Maja och min två systrar, Stella och Doris?

Det kändes tryggt att vara i mattes famn, varmt och skönt. Men så plötsligt blev det tyst och dörrar öppnades. Kylan svepte in i bilen och jag kurade ihop mig.

- Välkommen hem, Nemo! Det var min andra matte som sa nått jag inte alls förstod.

Det var inte alls kul att behöva lämna den varma bilen och kliva ut i det vita kalla som fanns där ute. Tur nog så behövde jag inte gå i det själv för min matte bar mig tätt intill sig.

När vi kom in i huset trodde jag att mina systrar skulle vara där men istället kom tre andra fyrbenta saker emot mig. Trodde det var samma som mig men det både lät och såg annorlunda ut.

- Kia, Fia och Lukas. Gå bort, låt Nemo vara.

Jag kände mig lite förvirrad. Det var så stort här. Sakta tog jag mig framåt och kom in i ett annat rum. Kände igen de där sakerna med fyra pinnar på. Skulle just lägga mig under en när två av de fyrbenta kom fram emot mig. Blev lite rädd först men de verkade okej. Provade att gå lite närmare, voffade lite för säkerhets skull. Gjorde mig beredd på ett utfall mot en av dem men precis när jag skulle hoppa fram for den iväg.

- Ha där fick du, skällde jag mot den som rusade iväg. Fast jag orkade inte springa efter. Hittade ett nytt ställe att gå in i istället.

- Här Nemo har du din sovplats.

Jag kände igen det mjuka täcket som jag legat så många gånger på. La mig med nosen mot det och kände hur trött jag var. Lukten av mamma och mina syskon kändes tryggt. Blev så sömning.

När jag vaknade igen var det mörkt. Tittade mig yrvaket omkring och fick syn på nått lurvigt strax utanför buröppningen. Hjälp, vad var det? Visst ja! De där fyrbenta sakerna. Känner hur det kurrar i magen, men först måste jag kissa. Oj, vad det trycker på. Dörren! Vart är dörren?? Måste hitta den. Nu orkar jag inte hålla mig längre, tror jag.

- Voff, voff, voff!! Snabba er!!

- Hej, Nemo pojken! Sovit gott? Nu skall vi ta och gå ut och kissa lite. Kom här!

Jaaa! De fattade!

- Så, nu kan du gå ut och kissa lite.

Aaaaahh! Skönt! Det var verkligen i sista stunden. Tur att det fanns det där vita kalla direkt utanför dörren. Usch, så kallt det är. Måste gå in fort till värmen igen.

Wow! De fyrbenta är här. Skall se om de vill leka med mig.

- Hallå där! Du med mörka pälsen, skall vi ha lite ”jagis”?

Verkar som att han inte hör mig. Måste ta och peta lite på honom och prata lite högre. Så nu hörde han! Oj, bäst att kuta. Han va lite väl stor. Nämen där kom en till. Vart kom den ifrån? Aj, den hade nått vasst i tassen.

- Hörru du! Jag ville bara leka lite.

(En visselpipa ljuder.) Yippie! Dags att käka. Är hungrig som bara den. Måste ha baken i golvet först, sen säger matte nått och därefter får jag käka.

- Sitt! Var så god!

Mums! Men, bort med dig! Låt bli det där! Det här är Min mat, inte din! Dumma fyrbenta varelse. Här gäller det att ta och visa dem att de skall hålla sig undan. Fast de verkar himla schyssta också, de där tre. Skall ta och kolla läget med dem så fort jag käkat.

- Nu är det dags att gå ut lite, Nemo. Kom här!

Undrar vad de säger. Jag känner att maten sätter igång magen. Jaha, där öppnar de dörren. Vad bra! Som på beställning. Bäst att skynda sig.

Det är så härligt att vara ute i snön. Fast det är lite jobbigt när jag får in snö i näsan. Att gräva och krypa i snön är hur kul som helst. De tre andra var ute också men de verkade inte tycka det var lika roligt som jag. Min ena matte kastade en vit boll som jag försöket hitta men vips var den borta. Lika med nästa hon kastade. Och nästa. Fattar inte riktigt vart de tog vägen. Grävde som en tok men hittade dem inte.

Man blir väldigt trött av att vara ute. Verkade som mina mattar blev det med.

- Nu är det dags att sova lilla Nemo. Här inne i inhägnaden får du vara ifred från katterna. I korgen finns din fäll och filt. Sov så gott, lille gubben.

Det låter mycket om mina mattar. Har lite svårt att förstå varför det gör det.

Kändes skönt att få sova igen. Att få krypa ner i filten och känna värmen och alla dofterna. Innan jag somnar ser jag att någon av de tre tittar på mig men jag orkar inte bry mig. En av mina mattar kliar mig så skönt på magen, och örat. Blir så sömning.

En trött Nemo somnar in i sitt nya hem. Tre katter förundras över deras nya familjemedlem. Två mattar ligger på magen i sängen och tittar ner i korgen där Nemo sover tungt. Ett lätt gnyende hörs och tassarna ser ut att jaga efter nått. I morgon är en ny dag och nya upptäckter för Nemo, och även för katterna och mattarna.