JAKT MED DANSK/SVENSK GÅRDSHUND
Författare: Lars Dahlén

ENHÖRNA 2006-01-06

Första såten i Norr ”Ör”, ingen hundsåt, Anders och Johan gick.

Peter & Jag sattes ut av Roger. Ställde mig något fel skulle stått längre ut från såten. När en dovhind kom ut tillsamman med sin kalv & en smalhind fick jag dessa i knät hade inte en chans att få ”Direktörn” till axeln utan att synas, de kastade mycket riktigt för mig men gick rakt på Peter. Han lyckades fälla smalhinden.

Andra såten var nere i syd mot Ytterhörna väl borta från vägar. Dags för Raffi, förutom Raffi och  jag så gick även Anders i denna såt. Planen var enkel Raffi och jag klättrar upp på platån för att därifrån gå mot Nordost, medan Anders går nedanför platån, kommer inte så långt innan Raffi får upp.

Hittar ett pass vid platåkanten med utsikt över ravinen nedan, Tänker ”Kommer det tillbaka så bör det komma där” . Drevet går en sväng ner mot Anders, en sväng norrut mot passkyttarna. Vänder tillbaka mot berget, rundar berget, vänder rakt uppför berget strax innan det kommer fram till Peter, han hinner tänka ”Vad nu då, inte ska rådjur klättra så”, jag hör hur det kommer upp bakom ryggen på mig, tittar bakåt, ”Där kommer ett rådjur”, Direktörn till axeln ”Pang” , ser att träffen sitter men skjuter en gång till av bara farten, rådjuret rasar ihop framför fötterna på mig. Ett smaldjur, Raffi ligger bara någon minut efter. Drevtiden var kanske tjugo minuter.

Raffi:s sjätte rådjur för året, mitt sjätte, mitt tredje för Raffi.

Tredje och sista såten för dagen ”Bro”. Även här fick Raffi igång drev,  bl.a. på en hare i kanske tjugo minuter. Tyvärr så kom han inte tillbaka till mig direkt utan tog upp fler djur bl.a. en gris och det tog över timman innan Raffi var tillbaka. En älgko stöttes ut på Johan som fällde denna, hans första.

Dagen slut, en trevlig dag .      

Hur har det då gått för Raffi i år, vad kan man dra för slutsatser angående honom ?

Det första man kan konstatera är att han jagar. Jag var faktiskt riktigt tveksam i början av säsongen, Han visade inte upp något sök på de första jakterna, det var ingen fart, han promenerade under söket, sökte egentligen inte ut alls men han drev och det fälldes djur för honom.

I början av säsongen var han inte i så bra kondition som han brukar vara, inte överviktig men farten fanns inte där. Det var ingen riktig fart eller panasch i söket men nu är det där igen. Grunden till detta var att jag hade skadade vänster fot i våras och kunde knappt gå än mindre springa eller cykla på flera månader.

Han jagar inte på samma sätt som förra året, trodde ett tag att han slutat komma tillbaka efter drev men så är det inte. Förra året var det konsekvent tio minuters sök, tio minuters drev & tio minuters tillbaka gång totalt borta trettio minuter.

I år har han konsekvent haft drev på tjugo minuter ibland tjugofem, sedan tar det honom lika lång stund att komma tillbaka, lägg sedan tio minuters sök till detta och han är borta upp mot timman.

Det är ingen nackdel i skogsterräng snarare tvärtom, frågan är också om han egentligen har börjat driva längre eller om det är skallet som lossnat. Han har blivit mycket lösare i skallet, tar numera upp på löpan inte längre bara vid synkontakt, detta gör att rådjuren inte längre skenar i upptaget utan det buktar riktigt fint för honom i år till glädje för mig som hundförare. Har också fått chansen att skjuta mer för honom i år, först en bock på Eriksberg sedan en killing på Eriksberg & slutligen ett smaldjur på Enhörna.

Totalt är det sex rådjur & en dovhjort skjutna för honom i år. Det har inte blivit lika många stänkdjur i år som förra året utan det är på drev det skjutits för honom, framför allt av mig och Patrick då vi har gått i såtarna, det har med andra ord buktat bra för honom i år.