FÖRSÄSONG
Författare: Lars Dahlén (2005-09-26)

Jaktåret har väl inte riktigt kommit igång ännu speciellt eftersom jag inte längre har någon egen jakt annat än i Västmanland & där finns det inte mycket vilt längre.

Det finns några fåtaliga rådjur men inga i skogen, antalet harar är obetydligt, älg en och annan.Däremot verkar det finnas hyggligt med skogsfågel.

Jag har faktiskt till dags datum inte fällt ett enda djur av någon art! Det har heller inte varit inspirerande att jaga i sommarvärmen, för varmt har det varit, den varmaste september i ”Manna minne”, det är tills dags datum fortfarande badvarmt i Åmänningen.

Däremot så har vi under sommaren sett till att simträna Raffi mer än vanligt. Han verkar till skillnad från förra året vara i riktigt bra form.

Har också med tillstånd av Allan släppt honom ett antal gånger i utskogen under september månad.

Var först själv uppe i skogen under en synnerligen regnig dag, gick från norra ändan ner till stora kojan upp över Allans pass & tillbaka inget upptag inget drev men Raffi sökte ut bra efter omständigheterna. Sedan har Anna & jag varit uppe två gånger dels lördagen den 16:e och dels söndagen den 24:e.

Den 16:e gick vi in via den södra vägen släppte Raffi 10.45 & 10.55 drev han, visserligen inte länge endast några minuter såg heller inte vad det var. Eventuellt så var det skogsfågel som han stötte, det skulle bli många fler fågelkontakter under dagen.

Vi drack kaffe vid ”Stora Kojan”. Vi började med att gå upp mot ”Stora Kojan”, hade inget drev men gick på tjäder i ett. Tyvärr så är det alltid något eller några träd imellan då tjädern går upp.

Fika i ”Stora Kojan” varefter vi gick upp mot Allans pass, över hygget mot Ingvars torn. Det går inte att sitta där längre ”Övre Hygget” är inte längre något hygge. Förbi ”Lilla Kojan”, här har Raffi ett litet på några minuter tror inte att det var fågel han skällde på kanske var det en hare. Raffi drev också en älgkviga med skall i fem minuter i närheten av mitt pass.

Den 24:e gick vi in den Norra vägen tyvärr så håller de på med gallring där så det är nästan omöjligt att ta sig fram. Vi hittade inte riktigt lika mycket fågel denna gången började med att gå ner mot ”Stora Kojan”, efter fika då det visar sig att Raffi är ett litet ”Kakmonster” går vi ner mot södra ändan på marken. Det verkar vara mycket mer vilt i södra ändan, Raffi söker ut mycket bättre här, är mycket mer alert.

På vägen tillbaka från södra hygget halvvägs mellan korsvägen & kojan börjar Raffi rota efter något & försvinner i en timma, kommer tillbaka & visar sig för att återigen försvinna och vara borta en timma till. Kunde nog visslat fast honom då kom tillbaka första gången om jag hade tagit i. Men han försvann österut sedan norrut, hörde på pejlen att han drev men vad ?

Jag undrar fortfarande var det var, hare, räv ?

Han verkade heller inte riktigt få någon bra kontakt med drevdjuret, det var troligen därför han höll på så länge. Så här innan den riktiga säsongen har startat kan det bli lite konstigt ibland. Gud ske lov för att vi har tränat med pejlen i sommar så att  jag hela tiden hade en känsla var jag hade honom. Nästa helg är det den första oktober på söndagen och då är även rådjuren tillåtna. Skall se om vi kan komma någonstans där det finns rådjur för att jaga på riktigt. Annars så är den första riktiga rådjursjakten på Eriksberg den 7-8 oktober.