ÅTER I DANMARK EFTER 30 ÅR
Författare:
Pia Linell

För ca 30 år sedan kunde man åka till Danmark och ställa ut sina hundar utan större krångligheter, det räckte med ett 6 veckors-intyg. Nu kan man återigen åka dit med sina hundar men det är betydligt krångligare. Först skall hunden vara öronmärkt eller märkt med chips, sedan skall den vara vaccinerad 2 gånger mot rabies – blodprov skall tagas och införseltillstånd utfärdas av jordbruksverket. Det innebär en hel del papper och kostnader innan man kan komma iväg.

När alla papperna var klara kunde vi den 23 september äntligen koppla av med frukost på båten mellan Limhamn och Dragör (Det fanns ingen bro på den tiden). Redan där upptäckte vi en ny modell av hundburar som vi sällan ser här hemma. Det var en modell som var märkt Tuborg eller Carlsberg, det konstiga var att hundarna alltid satt sidan om ”buren”. När någon öppnade sin baklucka upptäckte vi att buren bara innehöll tomflaskor!?! Själva hade vi en vanlig bur, med hund, utan tomflaskor.

Båtresan gick bra så även passeringen genom den Danska tullen (finns den?). Efter ca 10 minuters bilresa var vi framme vid Bella Center där utställningen skulle vara. Vi passerade veterinärbesiktningen med en väldig fart innan vi placerade oss vid ringen (som var utomhus) men eftersom det var vackert väder så gick det bra. Bedömningen kunde börja. Daren var engelsman med det spanskklingande namnet Carlos Saevich. Spänningen var hög då 25st anmälda Dansk/svenska gårdshundar skulle göra upp om placeringarna. Man hade för oss en konstig bedömningsordning eftersom man började med championklasse, därefter åben klasse (juniorer) – åben klasse (unghund) och till sist åben klasse. Sedan tar man in alla HP och CK-hundar, både hanar och tikar i BIR-klasse. Resultatet i denna klass blev: på första klass kom en hanhund, på andra plats som bästa tik vår egen SUCH Haritzas Amanda som fick titeln Köpenhamnsvinnare –95 (KBHV –95). Hon hade dessförinnan vunnit segrarklassen och fått ett Danskt certifikat vilket innebär att hon även blev Dansk utställningschampion (DkUCH). Hon var den första i rasen som blev både SUCH och DkUCH.

Efter denna spännande bedömning var det hög tid för pölser, en dag i Danmark utan pölser var en förspilld dag (på den tiden fanns inte  danska pölser i Sverige). Det kände tydligen alla till – det syntes på den långa kön. Efter pölser vill man gärna ha en kopp kaffe (den bjöd vår danska kollega Lisbeth Staunsholt Nilsson på). I cafeterian kunde man sitta och fika med hundarna i knä´t eller under bordet (vilket fik kan man göra så på i Sverige eller Norge)? Segern firade vi med en rejäl middag på båten hem. I tullen i Limhamn blev det kö eftersom alla hundpapper skulle kontrolleras. Hade man ordning på papperna var det inga problem. Den som stod först i kön hade inte det och fick bli kvar när vi andra körde.

Så var vi hemma igen, nöjda efter en härlig och givande dag i Danmark.